Windsurfen tijdens vakantie mallorca

Watersport op Mallorca

Mallorca is voor watersporters een echt paradijs. Aan de 550 km lange kustlijn van Mallorca bevinden zich meerdere kleine en grote baaien en lagunes, waar je als zeilsporter prima kunt neerstrijken. Een dergelijke baai, is voor beginnende maar soms ook voor gevorderde windsurfers de ideale plek om van start te gaan. 

Omdat de middellandse zee rond Mallorca niet bekend staat als een gebied met veel wind, moet jij als je gevorderd bent, wel de juiste surfspot uitzoeken, zodat je van de thermiek kunt profiteren. De bergen en heuvelketens, die de baaien omgeven, werken hier aan mee. Zodat de surfers soms echt vleugels kunnen krijgen.

Plekken om te surfen op Mallorca

Als je gaat windsurfen, moet je er opletten dat jij je plank te water laat, op een plek waar het strand groot genoeg is, zodat je niet gelijk met de verkeerde stroming op de rotsen slaat.

Het westen van Mallorca, is niet geschikt om te windsurfen in verband met het trumantana gebergte. De baaien zijn hier te klein en er zijn te veel rotsen. Bovendien bestaan hier de standen vaak uit kiezels. Net zoals in het westen is de kust in het oosten ook niet geschikt. De kustlijn in het oosten van Mallorca {ook wel Calas de Mallorca genoemd}, is niet geschikt omdat het te veel is afgeschermd, veel te weinig wind. Voor de beginneling, zijn deze kusten helemaal ongeschikt.

In het noorden van Mallorca, zijn er voor windsurfers genoeg mooie plekken om te gaan surfen. De noordoosten wind, die hier vaak staat zorgt voor genoeg thermiek om de perfecte windsurf omstandigheden te krijgen. Van Cala Ratjada langs Cala Mesquida (een kleine baai met matige golven) en de grote baai van Alcudia tot aan het kleine dorpje Port de Pollenca zijn de surf spots voor het uitzoeken. Iets buiten Port de Pollenca, op een nog onaangetast strand, zijn de beste omstandigheden om te gaan kitesurfen. 

In het zuiden van Mallorca, is de baai van Palma het meest geschikt. In El Arenal, kun je ook windsurfen. Alleen is het hier in het hoogseizoen te druk op het strand. Let ook op vissers die voor een hengelsport vakantie naar de stranden van Mallorca komen. 

Het materiaal

Neem jij je eigen windsurf uitrusting mee op vakantie, hoef je in de zomer geen extra storm uitrusting mee te nemen. Met een zeil rond de 7 vierkante meter kunt u op Mallorca heerlijk surfen. Voor de dagen dat het toch harder waait is een 5,5 meter zeil genoeg.


Deze surf tips gelden hoofdzakelijk voor de dagen en plaatsen met matige wind. Zoekt u meer sensatie en wind zijn de baaien van Pollenca en Alcudia geschikt, hier kan geregeld windkracht 5 voorkomen. Als je hiervoor kiest ben je ervaren genoeg en weet je zelf wat je wilt. Dit geld ook voor de herfst wanneer er vaker wind staat. Er zijn natuurlijk ook in de meeste plaatsen windsurf scholen en verhuur bedrijven. Hier kunnen vakmensen je prima helpen en begeleiden met de juiste keuze.

Tot slot nog enkele tips:

Eigen surfuitrusting

Ga je met het vliegtuig en neem jij je eigen windsurf uitrusting mee naar Mallorca, laat je dan goed voorlichten hoe het verpakt moet worden en wat de kosten zijn. Dit kan per luchtvaartmaatschappij verschillen. 

Goed hotel

Zorg dat het geboekte vakantiehuis, appartement of hotel niet te ver van het strand ligt.
Wil je 's avonds nog uitgaan en lekker stappen? Kies dan een hotel dat niet te ver van de clubs op Mallorca liggen. Let op: elke taxi op Mallorca brengt je graag van en naar jou hotel.

Auto huren

Huur je een auto op Mallorca, huur die dan met de juiste imperial en spanbanden. 

Zorg voor het transport van de surfuitrusting voor een kleine surfkar. Zo voorkom je een komisch spektakel van het transport na het strand. Dan ben je verzekerd van een geslaagde strandvakantie op Mallorca.